Потпишан Меморандум за соработка за изградба на крак од фекална каналицазија во индустриската зона Барта во Богданци

Индустриската зона Барта во Богданци која се наоѓа на територија на ЛАГ Бојмија ќе добие современа фекална канализација со што ќе се подобри управувањето со отпадни води во индустриската зона и ќе се овозможат подобри услови за живот на локалното население.

(ВИДЕО) Приказната на ЛАГ Бојмија

Ви ја претставуваме приказната на ЛАГ Бојмија, еден од партнерите со кои ја имплементираме Програмата на УСАИД за развој на заедницата, кој се залага за рурален развој предводен од локалните жители.

(ВИДЕО) Започна со работа меѓусекторската советодавна група во рамки на ЛАГ Малеш-Пијанец

Денеска, 24-ти јануари 2023 година, тимот на Програмата на УСАИД за развој на заедницата присуствуваше на состанок на меѓусекторската советодавна група во рамки на ЛАГ Малеш-Пијанец.

Посета на Босилово и Василево со Директорката на Канцеларијата за развој на УСАИД Северна Македонија

На 14 октомври бевме во општините Босилово и Василево, каде заедно со Дон Кармин, директорка на Канцеларијата за развој на УСАИД Северна Македонија ја посетивме заградената депонија во Босилово, како и новиот парк во селото Чанаклија.

Организирани обуки за самоодржливост со потпирање на сопствените ресурси и за зајакнување на капацитетите за мобилизација во заедницата

На 27 и 28 септември 2022 година во Скопје беа реализирани две обуки и тоа обука за самоодржливост со потпирање на сопствените ресурси и обука за зајакнување на капацитетите за мобилизација во заедницата.

Студиска посета во рамки на ЛАГ Експо 2022

Повеќе од 30 претставници од македонските Локални акциски групи (ЛАГ-ови) Абер 2015, Беласица-Огражден, Бојмија, Малеш-Пијанец и Плачковица како и гости од ЛАГ-ови од Албанија, Србија, Косово и Хрватска беа дел од студиска посета во општините Конче, Демир Капија и Дојран во рамки на ЛАГ Експо 2022.

(ВИДЕО) ЛАГ Експо 2022 - прв саем за локален развој во државата

За време на ЛАГ Експо, посетителите присуствуваа на презентации и панел дискусии со претставници на Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) од државата како и од регионот - Албанија, Србија, Косово и Хрватска како и на саем со штандови од локални бизниси и граѓански организации кои се наоѓаат на територијата на ЛАГ-овите Абер 2015, Беласица-Огражден, Бојмија, Малеш-Пијанец и Плачковица.

ЛАГ Експо 2022 – прв саем за локален развој во државата

На 23 септември, во културниот дом „Ацо Караманов” во Радовиш, се одржа ЛАГ Експо 2022 – саем за локален развој. Овој саем е прв од ваков тип во нашата земја каде низ презентации и панел дискусии претставници на Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) од Северна Македонија, Албанија, Србија, Косово и Хрватска ги претставија своите активности и дискутираа за теми поврзани со локалниот развој кои ги засегаат сите рурални заедници.

Заедно за поубаво Пехчево: Заедничка акција за чистење на речното корито на реката Писа

Успешно заврши заедничката акција за чистење на речното корито на реката Писа во општина Пехчево во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежата за рурален развој на Северна Македонија, во соработка со Локалната акциска група (ЛАГ) Малеш-Пијанец.

Учество на настан за соработка, учење и приспособување, организиран од Проектот на УСАИД за мониторинг, евалуација и учење

На 7 јули 2022 година, претставници на Програмата на УСАИД за развој на заедницата се дел од настанот за соработка, учење и приспособување, организиран од Проектот на УСАИД за мониторинг, евалуација и учење, имплементиран од компанијата Индаго.

Заедничка акција за унапредување на развојот на селото Ума

На 3 јуни 2022 година, во селото Ума, општина Гевгелија, се одржа настан по повод завршување на првата заедничка акција во селото Ума, организиран од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежата за рурален развој на Северна Македонија, во соработка со Локалната акциска група (ЛАГ) Бојмија.

Градежните работи во Ума се во тек

Градежните работи се во тек за поставување калдрмисана патека во Ума која води од влезот на селото до центарот на ова населено место. Оваа заедничка локална акција предвидува доизградба на дел од главната улица во традиционален стил – калдрма во должина од 185 метри како и поставување специјализирани станици – „боксови“ за одлагање и првична селекција на отпад и чистење на јавниот простор на влезот на Ума со трајно затворање на дивите депонии во селото.

Од граѓанска иницијатива до поубав и почист јавен простор во селото Ума

Благодарејќи на вклученоста на локалните чинители, селото Ума во општина Гевгелија ќе добие поубав и почист јавен простор како дел од унапредување на локалниот развој во регионот. Во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, тимот на Мрежа за рурален...

Размена на идеи за нови иницијативи за унапредување на руралниот развој во Радовиш и Конче

Дел од чинителите од приватниот сектор во радовишкиот регион и во селото Лубница во општина Конче разговараа со тимот кој ја имплементира Програмата на УСАИД за развој на заедницата. Имено, претставниците од Мрежата за рурален развој на СМ и ЛАГ Плачковица, на чија...

Чинителите од Куманово и Старо Нагоричане „се запознаа“ со Програмата на УСАИД за развој на заедницата

Кон крајот на јануари, претставниците на Мрежата за рурален развој на СМ како имплементатор на Програмата на УСАИД за развој на заедницата придружувани од претставникот од ЛАГ Абер-2015 посетија неколку чинители од приватниот сектор кои дејствуваат во општина...

Работна средба со Фондацијата „Прогресив Академија“ на тема Програма на УСАИД за развој на заедницата

Претставниците на „Мрежата за рурален развој на СМ“ – имплементатор на Програмата на УСАИД за развој на заедницата остварија работна средба со претставници од Фондацијата „Прогресив Академија“ на која беше разговарано за оваа Програма како и тековните активности и...

Програмата на УСАИД за развој на заедницата „пристигна“ и во Карбинци, Конче, Радовиш и Штип

За време на првата заедничката средба со градоначалникот на Општина Карбинци – Виктор Паунов, градоначалникот на Општина Конче – Златко Ристов, градоначалникот на Општина Радовиш – Ацо Ристов и градоначалникот на Општина Штип – Иван Јорданов, беше претставена...

Посетите на претставниците на МРР продолжуваат на територија на ЛАГ Бојмија

Продолжуваат средбите со локалните чинители кои се дел од развојот на локалните заедници! Претставниците од Мрежа за рурален развој на СМ како имплементаторски тим на Програмата на УСАИД за развој на заедницата и ЛАГ Бојмија разговараа со сопственици и претставници на...

Претставена Програмата на УСАИД за развој на заедницата пред претставници од општините на територија на ЛАГ Беласица Огражден

Една од целите на Програмата на УСАИД за развој на заедницата е да покаже дека рамномерен и одржлив развој на руралните средини е возможен со заедничка соработка на сите локални чинители кои ќе учествуваат во идентификување и приоретизација на вистинските проблеми на...

Посета на општините Берово, Пехчево и Делчево со ЛАГ Малеш-Пијанец

Со цел запознавање на локалните чинители во општините Берово, Пехчево и Делчево со Програмата на УСАИД за развој на заедницата, тимот Мрежа за рурален развој на СМ кој ја имплементира Програмата ги посети овие општини и оствари бројни средби.     На средбата...

Програмата на УСАИД за развој на заедницата беше дел од Форумот за земјоделски политики 2021

Претставници од Мрежа за рурален развој на СМ кои ја имплементираат Програмата на УСАИД за развој на заедницата, присуствуваа на Форумот за земјоделски политики 2021 кој се одржа на 20 и 21 октомври во Србија на тема зелена агенда за Западен Балкан.