Проекти на МРР

Програма на УСАИД за развој на заедницата

                     

 

Времетраење: јуни 2021 – јуни 2026

Имплементатор: Мрежа за рурален развој на Северна Македонија

Партнери: ЛАГ Плачковица, ЛАГ Малеш-Пијанец, ЛАГ Беласица-Огражден, ЛАГ Бојмија и ЛАГ Абер-2015, СЕГ Холдинг

Главна цел: Одржлив развој на руралните средини во Северна Македонија преку зголемена вклученост на локалните чинители во препознавање и приоретизација на вистинските потреби на заедницата – при тоа потпирајќи се на сопствените ресурси и на зголемениот ангажман на јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор во заедничките социо-економски и еколошки иницијативи

Целна група/клучни чинители: општини, чинители во приватниот сектор, граѓански организации, локални граѓански иницијативи, носители на политики, медиуми

Крајни корисници: населението во целните подрачја во три плански региони во државата (Источен, Североисточен и Југоисточен), кои вклучуваат 18 општини

 

 

Компонента 1: Вмрежување и зајакнување

Обезбедена локална поддршка и посветеност преку поврзување со локални и национални чинители во процесот на развој и реализација на локални иницијативи, при што локалните чинители ги користат вештините да го преземат и водат идниот развој на заедницата.

Компонента 2: Мобилизација на локални ресурси за реализација на одржливи развојни модели предводени од локалните чинители

Локалните чинители соработуваат во препознавање и приоретизација на потребите на заедницата за да осмислат и имплементираат решенија кои ги адресираат проблемите и ги мобилизираат потребните ресурси.

Компонента 3: Опсег и пренос на знаење

Програмата поддржува ефективно реплицирање на одржливите развојни модели предводени од локалните чинители во други заедници и региони, споделување на добри практики и промовирање на локални иницијативи и идеи за развој преку иновативни технолошки решенија.

 

 

Оваа веб страна е подготвена од тимот на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежа за рурален развој на Северна Македонија. Содржината на оваа страница не ги изразува ставовите на Агенцијата на САД за Меѓународен Развој или на Владата на Соединетите Американски држави.

За повеќе информации за работата на УСАИД во Северна Македонија, посетете ја веб страницата на УСАИД Северна МакедонијаФејсбук страница или Твитер профил.

Организирана дводневна обука за јавно приватни партнерства

На петти и шести септември, во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата беше организирана дводневна обука за дефинирање на јавно приватно партнерство, препознавање на неговите форми и карактеристики како и споделување добри практики и научени лекции.

Прочитај повеќе...

Реализирана обука за филантропија и волонтерство

Филантропијата и волонтерството се клучна алка во развојот на заедницата. Во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, организиравме обука за филантропија и волонтерство на која присуствуваа претставници од Локалните акциски групи (ЛАГ-ови).

Прочитај повеќе...

Одржана обука за родово одговорно буџетирање

Зошто е важно родово одговорно буџетирање? На ова прашање дадовме одговор за време на новата обука наменета за претставници од Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) со цел градење на нивните капацитети.

Прочитај повеќе...

Организирани обуки за самоодржливост со потпирање на сопствените ресурси и за зајакнување на капацитетите за мобилизација во заедницата

На 27 и 28 септември 2022 година во Скопје беа реализирани две обуки и тоа обука за самоодржливост со потпирање на сопствените ресурси и обука за зајакнување на капацитетите за мобилизација во заедницата.

Прочитај повеќе...

Реализирана обука за мобилизација на фондови

По извршената анализа за потребите на Локалните акциски групи за обуки и менторство за градење на нивните капацитети, како една од приоритетните беше избрана обука за мобилизација на фондови.

Прочитај повеќе...

Отворен првиот инклузивен парк во Гевгелија „Ице Бегов“ со поддршка на УСАИД и локални чинители

Со звуците на песната денеска беше свечено пуштен во употреба новиот инклузивен парк „Ице Бегов” во дворот на Пионерскиот дом во Гевгелија.

Прочитај повеќе...

Промоција на фитнес центар на отворено и парк за миленици со Директорката на УСАИД во Северна Македонија

Заедно пронаоѓаме локални решенија за локални предизвици, а за тоа разговаравме со Директорката на УСАИД во Северна Македонија, Џери Дајбл, со која ги посетивме општините Ново Село и Штип.

Прочитај повеќе...

Одбележан Денот на жената од руралната средина

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената од руралната средина кој се одбележува секоја година на 15 октомври, денеска се одржа настан во винаријата Сопот во Велес, за истакнување на клучната улога на жените во руралниот развој.

Прочитај повеќе...

МРР со свои штандови на вториот саем за храна и пијалоци – Вкуси ја традицијата

Членовите на Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) Абер 2015, Беласица-Огражден, Бојмија, Малеш-Пијанец и Плачковица ги претставија своите локални, традиционални производи од шумски плодови, месо, сушени зеленчук и овошје, мед, јаткасти плодови, како и рачни изработки, природна козметика и останати производи од руралните средини.

Прочитај повеќе...

Отворање на нов предучилиштен едукативен центар „Огражденски пеперутки“ во с. Радово, општина Босилово

Амбасадорката на САД во Северна Македонија, Н.Е. Анџела Агелер ги посети децата во едукативниот центар и разговараа со градоначалникот на општина Босилово, г. Ристо Манчев, и жителите за предизвиците со кои тие се соочуваат и како истите може да се надминат.

Прочитај повеќе...

Се одржа ЛАГ Експо 2023 во Гевгелија: Саем за промовирање на локалниот развој

Оваа сабота, на 16 септември во Гевгелија, се одржа вториот по ред саем за промовирање на локалниот развој – ЛАГ Експо 2023, кој е единствен од ваков тип во државата. 

Прочитај повеќе...

ЛАГ Експо 2022 – прв саем за локален развој во државата

На 23 септември, во културниот дом „Ацо Караманов” во Радовиш, се одржа ЛАГ Експо 2022 – саем за локален развој. Овој саем е прв од ваков тип во нашата земја каде низ презентации и панел дискусии претставници на Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) од Северна Македонија, Албанија, Србија, Косово и Хрватска ги претставија своите активности и дискутираа за теми поврзани со локалниот развој кои ги засегаат сите рурални заедници.

Прочитај повеќе...

Студиска посета во рамки на ЛАГ Експо 2022

Повеќе од 30 претставници од македонските Локални акциски групи (ЛАГ-ови) Абер 2015, Беласица-Огражден, Бојмија, Малеш-Пијанец и Плачковица како и гости од ЛАГ-ови од Албанија, Србија, Косово и Хрватска беа дел од студиска посета во општините Конче, Демир Капија и Дојран во рамки на ЛАГ Експо 2022.

Прочитај повеќе...

Настан за завршување на заедничка акција за унапредување на развојот на селото Ума

На 3 јуни 2022 година, во селото Ума, општина Гевгелија, се одржа настан по повод завршување на првата заедничка акција во селото Ума, организиран од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежата за рурален развој на Северна Македонија, во соработка со Локалната акциска група (ЛАГ) Бојмија.

Прочитај повеќе...

Посета на село Ума

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Средби со локални чинители со ЛАГ Абер-2015

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).

Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Содржината е одговорност на Мрежа за рурален развој на Северна Македонија и не ги изразува ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД) или на Владата на Соединетите Американски држави.

Прочитај повеќе...

Посета на фондацијата „Прогресив Академија“

 Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Средби со локални чинители со ЛАГ Плачковица

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД). Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Средби со локални чинители со ЛАГ Бојмија

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Средби со локални чинители со ЛАГ Беласица Огражден

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Средби со локални чинители со ЛАГ Малеш-Пијанец

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Учество на Форум за земјоделски политики 2021

Оваа активност е дел од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, поддржана од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).Оваа галерија е подготвена со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за...

Прочитај повеќе...

Потпишан Меморандум за соработка за изградба на крак од фекална каналицазија во индустриската зона Барта во Богданци

Индустриската зона Барта во Богданци која се наоѓа на територија на ЛАГ Бојмија ќе добие современа фекална канализација со што ќе се подобри управувањето со отпадни води во индустриската зона и ќе се овозможат подобри услови за живот на локалното население.

Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) Приказната на ЛАГ Бојмија

Ви ја претставуваме приказната на ЛАГ Бојмија, еден од партнерите со кои ја имплементираме Програмата на УСАИД за развој на заедницата, кој се залага за рурален развој предводен од локалните жители.

Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) Започна со работа меѓусекторската советодавна група во рамки на ЛАГ Малеш-Пијанец

Денеска, 24-ти јануари 2023 година, тимот на Програмата на УСАИД за развој на заедницата присуствуваше на состанок на меѓусекторската советодавна група во рамки на ЛАГ Малеш-Пијанец.

Прочитај повеќе...

Посета на Босилово и Василево со Директорката на Канцеларијата за развој на УСАИД Северна Македонија

На 14 октомври бевме во општините Босилово и Василево, каде заедно со Дон Кармин, директорка на Канцеларијата за развој на УСАИД Северна Македонија ја посетивме заградената депонија во Босилово, како и новиот парк во селото Чанаклија.

Прочитај повеќе...

Организирани обуки за самоодржливост со потпирање на сопствените ресурси и за зајакнување на капацитетите за мобилизација во заедницата

На 27 и 28 септември 2022 година во Скопје беа реализирани две обуки и тоа обука за самоодржливост со потпирање на сопствените ресурси и обука за зајакнување на капацитетите за мобилизација во заедницата.

Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) ЛАГ Експо 2022 - прв саем за локален развој во државата

За време на ЛАГ Експо, посетителите присуствуваа на презентации и панел дискусии со претставници на Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) од државата како и од регионот - Албанија, Србија, Косово и Хрватска како и на саем со штандови од локални бизниси и граѓански организации кои се наоѓаат на територијата на ЛАГ-овите Абер 2015, Беласица-Огражден, Бојмија, Малеш-Пијанец и Плачковица.

Прочитај повеќе...

ЛАГ Експо 2022 – прв саем за локален развој во државата

На 23 септември, во културниот дом „Ацо Караманов” во Радовиш, се одржа ЛАГ Експо 2022 – саем за локален развој. Овој саем е прв од ваков тип во нашата земја каде низ презентации и панел дискусии претставници на Локалните акциски групи (ЛАГ-ови) од Северна Македонија, Албанија, Србија, Косово и Хрватска ги претставија своите активности и дискутираа за теми поврзани со локалниот развој кои ги засегаат сите рурални заедници.

Прочитај повеќе...

Студиска посета во рамки на ЛАГ Експо 2022

Повеќе од 30 претставници од македонските Локални акциски групи (ЛАГ-ови) Абер 2015, Беласица-Огражден, Бојмија, Малеш-Пијанец и Плачковица како и гости од ЛАГ-ови од Албанија, Србија, Косово и Хрватска беа дел од студиска посета во општините Конче, Демир Капија и Дојран во рамки на ЛАГ Експо 2022.

Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) Реализирана заедничка акција на локалните чинители во Пехчево

Благодарејќи на сплотеноста на заедницата и граѓанскиот активизам, успешно заврши заедничката акција за чистење на речното корито на реката Писа во општина Пехчево.

Прочитај повеќе...

Заедно за поубаво Пехчево: Заедничка акција за чистење на речното корито на реката Писа

Успешно заврши заедничката акција за чистење на речното корито на реката Писа во општина Пехчево во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежата за рурален развој на Северна Македонија, во соработка со Локалната акциска група (ЛАГ) Малеш-Пијанец.

Прочитај повеќе...

Учество на настан за соработка, учење и приспособување, организиран од Проектот на УСАИД за мониторинг, евалуација и учење

На 7 јули 2022 година, претставници на Програмата на УСАИД за развој на заедницата се дел од настанот за соработка, учење и приспособување, организиран од Проектот на УСАИД за мониторинг, евалуација и учење, имплементиран од компанијата Индаго.

Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) Реализирана заедничка акција на локалните чинители во село Ума

Во село Ума, општина Гевгелија, Програмата на УСАИД за развој на заедницата го прослави завршувањето на првата заедничка акција во селото во рамки на Програмата.

Прочитај повеќе...

Заедничка акција за унапредување на развојот на селото Ума

На 3 јуни 2022 година, во селото Ума, општина Гевгелија, се одржа настан по повод завршување на првата заедничка акција во селото Ума, организиран од Програмата на УСАИД за развој на заедницата, имплементирана од Мрежата за рурален развој на Северна Македонија, во соработка со Локалната акциска група (ЛАГ) Бојмија.

Прочитај повеќе...

Градежните работи во Ума се во тек

Градежните работи се во тек за поставување калдрмисана патека во Ума која води од влезот на селото до центарот на ова населено место. Оваа заедничка локална акција предвидува доизградба на дел од главната улица во традиционален стил – калдрма во должина од 185 метри како и поставување специјализирани станици – „боксови“ за одлагање и првична селекција на отпад и чистење на јавниот простор на влезот на Ума со трајно затворање на дивите депонии во селото.

Прочитај повеќе...

Од граѓанска иницијатива до поубав и почист јавен простор во селото Ума

Благодарејќи на вклученоста на локалните чинители, селото Ума во општина Гевгелија ќе добие поубав и почист јавен простор како дел од унапредување на локалниот развој во регионот. Во рамки на Програмата на УСАИД за развој на заедницата, тимот на Мрежа за рурален...

Прочитај повеќе...

Размена на идеи за нови иницијативи за унапредување на руралниот развој во Радовиш и Конче

Дел од чинителите од приватниот сектор во радовишкиот регион и во селото Лубница во општина Конче разговараа со тимот кој ја имплементира Програмата на УСАИД за развој на заедницата. Имено, претставниците од Мрежата за рурален развој на СМ и ЛАГ Плачковица, на чија...

Прочитај повеќе...

Чинителите од Куманово и Старо Нагоричане „се запознаа“ со Програмата на УСАИД за развој на заедницата

Кон крајот на јануари, претставниците на Мрежата за рурален развој на СМ како имплементатор на Програмата на УСАИД за развој на заедницата придружувани од претставникот од ЛАГ Абер-2015 посетија неколку чинители од приватниот сектор кои дејствуваат во општина...

Прочитај повеќе...

Работна средба со Фондацијата „Прогресив Академија“ на тема Програма на УСАИД за развој на заедницата

Претставниците на „Мрежата за рурален развој на СМ“ – имплементатор на Програмата на УСАИД за развој на заедницата остварија работна средба со претставници од Фондацијата „Прогресив Академија“ на која беше разговарано за оваа Програма како и тековните активности и...

Прочитај повеќе...

Програмата на УСАИД за развој на заедницата „пристигна“ и во Карбинци, Конче, Радовиш и Штип

За време на првата заедничката средба со градоначалникот на Општина Карбинци – Виктор Паунов, градоначалникот на Општина Конче – Златко Ристов, градоначалникот на Општина Радовиш – Ацо Ристов и градоначалникот на Општина Штип – Иван Јорданов, беше претставена...

Прочитај повеќе...

Посетите на претставниците на МРР продолжуваат на територија на ЛАГ Бојмија

Продолжуваат средбите со локалните чинители кои се дел од развојот на локалните заедници! Претставниците од Мрежа за рурален развој на СМ како имплементаторски тим на Програмата на УСАИД за развој на заедницата и ЛАГ Бојмија разговараа со сопственици и претставници на...

Прочитај повеќе...

Претставена Програмата на УСАИД за развој на заедницата пред претставници од општините на територија на ЛАГ Беласица Огражден

Една од целите на Програмата на УСАИД за развој на заедницата е да покаже дека рамномерен и одржлив развој на руралните средини е возможен со заедничка соработка на сите локални чинители кои ќе учествуваат во идентификување и приоретизација на вистинските проблеми на...

Прочитај повеќе...

Посета на општините Берово, Пехчево и Делчево со ЛАГ Малеш-Пијанец

Со цел запознавање на локалните чинители во општините Берово, Пехчево и Делчево со Програмата на УСАИД за развој на заедницата, тимот Мрежа за рурален развој на СМ кој ја имплементира Програмата ги посети овие општини и оствари бројни средби.     На средбата...

Прочитај повеќе...

Програмата на УСАИД за развој на заедницата беше дел од Форумот за земјоделски политики 2021

Претставници од Мрежа за рурален развој на СМ кои ја имплементираат Програмата на УСАИД за развој на заедницата, присуствуваа на Форумот за земјоделски политики 2021 кој се одржа на 20 и 21 октомври во Србија на тема зелена агенда за Западен Балкан.

Прочитај повеќе...

Опремување на Инклузивен јавен парк „Ице Бегов“

Цел на иницијативата: Создавање нов рекреативен простор, односно модерен, урбан, хортикултурно уреден инклузивен јавен парк во Гевгелија, дизајниран за луѓе од сите способности, кој ќе поттикнува пристапност, безбедност и чувство на припадност

Прочитај повеќе...

Училници на отворено во Липково и Куманово

Цел на иницијативата: подобрување на квалитетот на постоечките социјални услуги и унапредување на социјалната инклузија на децата со посебни потреби преку поставување на две летни училници за деца со попреченост во дневните центри за деца со попреченост за општините Липково и Куманово

Прочитај повеќе...

Селектирање на отпадна пластика и енергетска ефикасност во детските градинки во Куманово и Старо Нагоричане

Цел на иницијативата: Подигнување на свеста и унапредување на едукацијата на децата во детските градинки за значењето на заштита на животната средина преку селектирање на отпадна пластика и замена на штедливи сијалици, кое од друга страна ќе овозможи подобри услови за живот на локалното население.

Прочитај повеќе...

Парк за миленици во општина Штип

Цел на иницијативата: Изградба на уредена јавна површина со потребна урбана опрема, со што ќе се создаде простор за безбедно рекреирање на домашните миленици и промовирање здрави навики

Прочитај повеќе...

Клуб за активно и здраво стареење во Моноспитово

Цел на иницијативата: создавање нов простор за активно и здраво стареење во центарот на населеното место Моноспитово, кој ќе биде во функција за подобрување на социјализацијата, активниот живот на највозрасната група на луѓе

Прочитај повеќе...

Основање на работен хаб (центар) на заедницата

Цел на иницијативата: основање на работен хаб (центар) во заедницата заради подобрување на пристапот до образование и можности за вработување, поттикнување креативност, ангажаман во заедницата и претприемништво, поддржувајќи го холистичкиот развој на поединците и заедницата како целина

Прочитај повеќе...

Енергетски ефикасно осветлување на градскиот парк во Делчево

Цел на иницијативата: подобрување на нивото на осветлување во централното градско подрачје на општина Делчево, постигнување финансиска ефикасност за уличното осветлување и заштеда за одржување

Прочитај повеќе...

Уредување на детско игралиште во с. Чифлик, општина Пехчево

Цел на иницијативата: уредување на детско игралиште во с. Чифлик, општина Пехчево, со содржина за забава на деца и поставување автобуска постојка до игралиштето

Прочитај повеќе...

Енергетска ефикасност на уличното осветлување во во с. Калуѓерица, општина Радовиш

Цел на иницијативата: подобрување на инфраструктурата во населеното место Калуѓерица во општина Радовиш согласно потребите на жителите со што ќе се овозможи енергетска ефикасност на уличното осветлување благодарение на фотоволтаична централа на Домот на култура во населеното место

Прочитај повеќе...

Забавно катче со детско игралиште и место за одмор во Владимирово, општина Берово

Цел на иницијативата: уредување детско игралиште како забавен парк во самиот центар на с. Владимирово, односно училиштен двор уреден со содржини за забава на деца, но и место за одмор и  дружење на целото население

Прочитај повеќе...

Детско катче во општина Куманово

Цел на иницијативата: уредување јавна површина и изградба на парк со урбана опрема односно детско игралиште, кое од друга страна ќе овозможи подобри услови за живот на локалното население

Прочитај повеќе...

Мултифункционална патека во општина Куманово

Цел на иницијативата: одбележување, уредување и промоција на првата мултифункционална спортска патека за јавање коњи, пешачење, велосипедизам и возење четвороцикли во североисточниот регион за рекреација и афирмација, развој и збогатување на традицијата на спортот во државата.

Прочитај повеќе...

Предучилиштен едукативен центар „Огражденски пеперутки“ во с. Радово, општина Босилово

Цел на иницијативата: обезбедување услови за згрижување и воспитно-образовно влијание на децата од предучилишна возраст во оваа рурална средина, подобрување на квалитетот и зголемување на обемот на знаењата кај нив, намалување на миграцијата на населението и вклучување на жените во работната сила.

Прочитај повеќе...

Поддршка на активностите за учениците со попречености од Основно училиште со ресурсен центар „Иднина“ - Скопјe

Цел на иницијативата: поддршка на активностите за учениците со попречености преку соработката на неколку проекти на УСАИД во Северна Македонија од програмата „Local Works“.

Прочитај повеќе...

Иницијатива „Изградба на крак од фекална канализација во индустриска зона м.в. Барта“ во општина Богданци

Цел на иницијативата: Подобрено управување со отпадните води во индустриската зона Барта преку соработка на локалната заедница, обезбедување услови за одржливост на животната средина и намалување на ризиците по здравјето на населението како и унапредување на атрактивноста на индустриската зона за понатамошни инвестиции и зголемен (локален) економски развој.

Прочитај повеќе...

Иницијатива „Еко-плоштад“ во општина Старо Нагоричане

Цел на иницијативата: Целосна ревитализација, односно уредување и оплеменување на плоштадот на Општина Старо Нагоричане, преку поставување нова урбана опрема, систем за заштеда на електрична енергија потребна за oсветлување на плоштадот и автобуски постојки со информативни мапи за потребите на населението и други посетители, направени од еколошки и реупотребени материјали.

Прочитај повеќе...

Иницијатива „Партнерно уредување на централно подрачје во населено место (Сред село) во село Лубница“ во општина Конче

Цел на иницијативата: Подобрување на инфраструктурата во руралното населено место согласно потребите на жителите

Прочитај повеќе...

Иницијатива „Изграба на парк во село Чанаклија“ во општина Василево

Цел на иницијативата: Подобрен изглед со зелена површина и парк во село Чанаклија, општина Василево и унапредување на квалитетот на животот на населението

Прочитај повеќе...

Иницијатива „Чистење на речното корито на реката Писа“ во општина Пехчево

Цел на иницијативата: Подобрување на состојбата со животната средина преку иницирање соработка и активизам на жителите на општина Пехчево

Прочитај повеќе...

Иницијатива „Мегленија“ во село Ума, општина Гевгелија

Цел на иницијативата: Подобрување на квалитетот на живот на жителите и овозможување услови за туристички развој преку изградба на патна и комунална инфраструктура во село Ума, општина Гевгелија

Прочитај повеќе...